Friday, November 19, 2010

markisa

Cantiknya bunga ini. Allah menjadikannya putih dan purple bergabung dan berjurai halus tali-tali itu... mama memerhati bentuk, rupa, gaya bunga ini..cantik nian kejadian nya.... walau bunga ini tak seharum mawar tapi keindahannya..cuba kita sama-sama lihat!
Bunga yang akan menghasilkan buah markisa..
mama sempat rakam gambar ni bila balik ke kampung, Abang mama menanamnya di pagola rumahnya, merimbun hijau dan banyak buahnya... insyaALLAH mama akan tanam beberapa pokok di kawasan rumah mama..nak juga buat pagola kecil..menghijaukan lagi laman yang sedia parah dengan hijauan yang merata! (Dah lama tak prunes daun-daun - pokok bunga pun dah meliar tumbuh)

6 comments:

  1. Salam mama nadz,

    Cantik gambar tu, baru sedar begitu rupanya bunga markisa....buahnya dan jusnya first time rasa tahun 1990 masa di sukan di Sabah dulu, memang enak dan byk khasiat. TK berkongsi ilmu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mama Nadz

    cantik bunganya sedap pula buahnya
    nikmat Allah beri
    Alhamdulillah

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. Salam Mama Nadz,

    Pokok markisa ni kalau merayap atas pokok lain memang dia akan menang. Memang cantik ye mama bunganya. Buahnya boleh buat jus. Tapi ada rasa maung sikit. Org kata baik utk org sakit sendi betul ke tak kakak tak tahulah....

    ReplyDelete
  4. salam kak Nadz
    pertama kali saya tau
    rupa dan bentuk bunga markisa
    Subhanallah,indahnya ciptaan Allah,kan kak?
    putih dan purple,gabungan warna yang sejuk mata memandang

    ReplyDelete

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  6. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete