Friday, November 26, 2010

Medan, Tasik Toba dan Brastagi

Pada mulanya mama memang tidak mahu ke mana-mana cuti hujung tahun ni sebab setelah dianugerahi seorang cucunda , mama rasa jadual mama akan penuh taramasa bersama keluarga, tapi apabila kumpulan che kiahs yang akan ke Sumatera utara itu ada kekosongan kerana penarikan diri seorang peserta maka mama pun ikut serta..apabila sejumlah perbelanjaan disumbang oleh YDP. Rombongan guru-guru sekolah mama makan angin ke ke Medan, Parapat dan Brastagi. dalam ruang sibuk maka mama berjamu mata dengan negara Indon..melihat, menikmati, memikir dan bershopping sikit-sikit..
Hari 1 - 22/11/2010
Separuh peserta rombongan menaiki Air Asia di Bayan Lepas, Pulau Pinang. dan 45 minit kemudian yang separuh lagi terbang dengan Firefly..maka yg awal tiba.menunggu-nunggu di Polonia
Inilah pemandangan pertama Airport Polonia. International ni. Lapangan Terbang Kepala Batas , Kedah lebih maju lagi dari segi infrastrukturnya

Makan tengahari di kota Medan

menunaikan solat zuhur di sini. Di sini ada orang mengambil peluang meminta duit kerana menjaga kasut....

Bas yang akan menjadi pengangkutan selama di sini..dan petangnya perjalanan ke Parapat.

Pas singgah di Permatang Siantar..segala macam kerepek dan kudapan dijual di sini..kami agak-agak mereka ada link ngan syarikat bus sebab tu pemandu pelancong En Alisan beria2 suruh kami beli mineral water dan kerepek kat sini...

Kami sempat juga posing. Mama membeli sebotol minyak kayu putih di sini..sebesar botol kicap..memikirkan kegunaan apabila sekarang sudah ada baby Idris
.Perjalanan ke Parapat., jalannya seperti jalan Tapah ke Cameron Higland..mendaki bukit. walau bagaimana pun dari atas bas dapat melihat pekan-pekan kecil dan kampung-kampung di mana betapa mama menghargai kemakmuran negara Malaysia. Melihat pekan Sri Rempah dan membandingnya dengan bandar Alor Star. tapi mama seronok melihat kepesatan pertanian..mereka mengguna tanah pada tahap maksima...padi, sayur, kelapa sawit, jagung, ubi kayu dan kopi...Ladang ubi kayu macam estet getah...
Sampai di Parapat sudah malam..selesai makan malam..semuanya keletihan..hotelnya di tepi tasik Toba.
Hari ke 2- 23/11/2010


naik bot ke Pulau Samosir di tengah Tasik Toba..akan melihat 'the bataks
menyusuri gerai-gerai yang menjual pelbagai kraftangan Indonesia. Kalau kita tidak mahu membeli jangan cuba menanya harga dan jangan berhenti di kedai mereka..mama takut juga dengan penjual yang suka menarik tangan dan merayu-rayu semacam.. di suruhnya kita membeli barangan mereka, mengikuti kemana kita pergi..




melihat pertunjukkan budaya masyarakat batak.



Boat yang tak ada dinding dan hanya beberapa life jackets. kata seorang kawan mama " water is very dangerous, no life jacket no boat'..apakan daya..lawatan diteruskan juga ke sini dan balik ke Parapat..hujan turun dengan lebat d itengah tasik..ada ke..kami hanya dilindungi dengan plastik biru saja dari terkena tempias hujan..daif sungguh. Masa di atas boat ini, mama teringat betapa eloknya boat dari Perth ke Freemantle! Semua ini dari sudut pelancongan...

lihatlah alam anugerah Allah....

Makan tengahari di restoren Istana, Parapat bertentangan dengan masjid taqwa.



Kawasan tanah tinggi..sejuk dingin..nampak bahagian Tasik toba yang paling dalam. Kata En Alisan kedalaman yang mencecah 450M, dan tiada sebarang aktiviti manusia ditepiannya..kedalaman kawah gunung berapi...

Makan gorpis dan minum teh halia di sini. Gorpis yang lembik dan tidak seperti gorpis kita..minum juga kerana perjalanan jauh memang meletihkan..

Sejuk sangat..mengatasi kesejukkan Cameron Highland waktu petang dan hujan renyai-renyai..

air terjun si piso-piso..jauh di sana..indah kabar dari rupa..Air terjun di kaki Gunung Jerai ada yang lebih cantik dan nyaman ...

bergambar juga untuk kenangan..sudah sampai Brastagi mamatok Idris hari ini.
hari ke 3
Round-round bandar Medan...

14 comments:

  1. Assalamualaikum Mama

    seronok pi melancung ke indon
    tapi kesian kat cucu tuu

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. Salam mama Nadz,

    Nasib baik secara kebetulan ada yg menarik diri. Sebenarnya itu dah tertulis memang utk mama pergi melancung. Beli minyak pun untuk Idris. Yang lain dapat apa? Mesti banyak dibeli dah terlanjur ke sana.

    ReplyDelete
  3. salam... melihat negara orang memang seronok & tambah pengalaman...belum sampai lagi ke sini...insyaAllah akan tiba jua

    ReplyDelete
  4. w/salam Rozali,

    Itulah..asyik ingat ke cucu sahaja, tapi dah ada rezeki orang hulurkan...terbang jugalah..tapi penantlah..taklah seronok sgt pun.

    ReplyDelete
  5. w/salam kakzakie,

    Mama takla membeli banyak..mama lebih kepada melihat tempat orang. Adalah belikan 3 pasang kain berkerawang tu buat umi Idris, buat putri yg sorang lagi dan buat mama..then buah pisang kaki dan buah salak..
    tapi belikan beg kain juga untuk jiran dan anak saudara..belikan juga nanti apala anak2 saudara tu mengomel..hehehhe

    ReplyDelete
  6. w/salam cikgu sonata,
    menengok negara orang..baru kita tersedar..betapa indahnya Malaysia..betapa senangnya kita..lebih2 lagi pergi Indonesia mcm kat Medan...bersyukur sangat2 dengan kemakmuran kita..kalau orang ajak untuk kali ke2 ke Brastagi atau Parapat..tak nak dah lerr...penat mata dan badan.
    Pasti Asia barat ada kelainan cerita pula?

    ReplyDelete
  7. Salam Mama Nadz.
    Amboi jauh jalan no.....awat, Kota Sarang Semut tak best ka? Tokai dengan Tunjang tak seronok ka? Heh3.....bila la nak pi Gunung Jerai ni?

    ReplyDelete
  8. salam mama nadz

    tengok lauk pauk tgh malam buta ni buat saya lapar heheheheh

    ReplyDelete
  9. w/salam Uncle,

    tak jauh pun Medan..35 minit jer dh sampai dari Bayan Lepas..yg pi Bangkok tu lagi jauh....
    Kota sarang Semut dok lalu hari-hari dah..Tokai ngan Tunjang serupa ja..sawah padi dok tengok selalu dah..
    Gunung Jerai best..Uncle tak biasa naik ke..

    ReplyDelete
  10. w/salam Pak Itam(rezeki),

    ..Tapi lauk pauk di sana tak ler sedap sgt..cuma banyak yang dihidangkan...hanya ada 2,3 saja yang memenuhi selera mama nadz.

    ReplyDelete
  11. seronok. teringin ke medan tapi tiada perancangan kerana Malaysia sendiri belum habis ronda

    ReplyDelete

  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  13. Assalamualakum
    Izin ya Pasang Iklan di sini. Tuan dan Puan Jika Cuti hendak ke Medan Bolehla hubungi Travel Grand Hijrah Haramain Address Jl. Amaliun No 5 Sebelah Hotel Madani Medan (Travel Muslim) Besedia Menghantar anda ke Tasik Toba, Brastagi, Aceh. Cp Makmun Muda +6283197255464 email usahamaju92@gmail.com
    Wassalam

    ReplyDelete
  14. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete