Pergi lagi ke kebun ambil daun pisang..
Mama belah 4 setiap sebiji..kalau separuh besar sgt (teringat dulu-dulu aruah mak letak sebelah dan kekadang sebiji pisang)
Balut jer pisang tu dengan pulut..mcm lepat jadinya
so dakapkan..mama guna tali rapia..terlupa nak ambil tali kulit pisang....
Rebus..ada orang kukus..terpulang lah...macam mana pun boleh dimakan..pagi dan petang...
esok boleh juga bawa ke sekolah..ada LDP..nak bagi adik-adik cikgu tu rasa..kerana ada sorang tu katanya kat tempat dia tak ada pulut dakap..
Anak bongsu mama pernah tanya..'Siapakah pencipta pulut dakap ni'...........kalau telefon ada pencipta agak-agaknya makanan camgini pun kena tahu pencita atau pereka nya..carilah awak..entah-entah moyang kamu..
Nad,you memang pandai masak dan rajin masak...setengah org tak pandai tapi rajin,setengah pula x rajin tapi pandai...tapi u ada dua2 sekali...untung suami dan anak2 you...syabas!...keep it up..kalau kita dok dekat2,boleh lawan tukar atau hulur menghulur kan...
ReplyDeleteNadz,
ReplyDeleteAmboi, berdakap-dakap dia! Orang-orang lama memang kreatif, kan? Akak suka kuih-kuih tradidional ni. Pos laju boleh, nadz?
salam Fadz,
ReplyDeleteterima kasih. Bukannya rajin sangat..tapi dah bahannya ada..so buatjerlah..lagi pun kalau nak beli..sekarang ni 3 biji seringgit..pastu kecik sgt..kalau masak sendiri macam yang gini dapat 32 biji..16 dakap Fadz...besar gedabak I buat!
Salam kak Nora,
ReplyDeleteaah berdakap-dakap pulut tu..
Kat sana sebut mcm lain agaknya.
terkadangnya kena masak kuih-kuih tradisional ni..nak bagi anak-anak tengok dan tahu dan tak lupa makanan mak-mak kita..
bkn susah pun..
agaknya kalau buat frozen ..boleh poslaju kot..hik hik..
Pisang apa yang bagus buat pulut tu? Kalau pisang awak yang ada buji leceh juga kan.. tapi memang sedap lah pulut dakap nie..
ReplyDeleteSalam cikgu Mohamad,
ReplyDeletepisang awak,awak legor..kalau ada biji tak bestlah..yang ni mama guna pisang awak nipah..adalah satu dua biji..
pisang raja pun boleh juga,
kalau pisang tanduk atau pisang nangka takut pula masam..tapi bolehler juga kalau dah tak dak pisang awak..
assalamualaikum ....
ReplyDeleteummi mesti buat pulut dakap nie bila musim raya aja , tapi selalunya ummi guna pisang emas .
dah terlioq teringat nak makan pulut dakap ler plak...
w/salam ummi,
ReplyDeletepulut dakap memang sinonim pada anak Kedah..pandai makan..kalau kena pisangnya sedap..yg mama nadz buat ni pisang awak nipa ..just ok lah tapi not full mark given..sebab mama kurangkan santan..tak nak lemak sgt.
erm..dakap tu peluk kan? Xde iras pun..hehe.
ReplyDeleteSaya tak tahulah pernah makan ke tak. for sure namenya saya x pernah dgr. :)
Nak sikit, boleh tak Mama? :wink:
Assalamualaikum Mama Nadz
ReplyDeletesaya tak pernah lagi makan pulut dakap tuu
Wassalam
Salam misz Sephia,
ReplyDeleteianya mcm pulut panggang juga..tapi intinya pisang ..dan direbus..
sesekali sedap juga..tahan 2,3 hari tak basi..orang dulu2 buat ini untuk bekalan perjalanan yg jauh.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletew/salam Rozali,
ReplyDeleteSesekali mintalah Mrs buatkan..mudah sesangat.. pisang dan pulut..yg penting daun pisang..kan En Rozali ada tanam pokok pisang di 'tanah sekangkang kera' tu?
salam..salam ziarah..oohh,sedapnyer.ini memang makanan kesukaan intan suri..teringat mak kat kg,bila hari raya mesti wat untuk anak ni..
ReplyDeleteAslmkm.
ReplyDeleteOhhh gitu ceritanya. Seronok ya. :)
Kak G jarang sekali buat pulut dakap, abah & anak tak gemar. Kalau buat Kak G tu, masa ramai2. Tapi kalau buat, Kak G memang guna pisang raja saja.