Wednesday, January 19, 2011

Lepat ubi kayu

waktu petang...
Dah ada ubi kayu.... buang kulitnya..basuh ..sagat/parut..rasa penat sagat..asyik nak termakan jari..cincang kecil terus blend....tapis dgn kain ..ninkan airnya...
cari nyoir sebiji..kukur..perah ambil santan..
gula melaka cairkan..tapis..campur sikit gula putih..kena banyak gula sebab ubi kayu ni jerap manis.
Babahnyer pergi kebun ambil daun pisang..buat unggun api..layur daun...
(dibawa balik juga dua mayang pisang awak)
puteri tolong potong daun kecil2 dan lap...
Mama nadz balut jer...jadilah lepat.35 biji penuh satu pengukus...kukus lah dekat2 satu jam juga..bukan untuk minum petang dah ..buat makan waktu malam..kira supperlah..
in the morning..bawa ke sekolah..bagi kat kawan-kawan rasa....sedapnya lepat ubi kayu ni kak nadz..hik hik hik..
juga 10 sikat pisang awak tu mama sedekahkan kat kawan-kawan di sekolah.."cikgu 2 kena peram 2, 3 hari pasni ..goreng..kalau rajin buat ler lepat pisang'..
Tak dan ler kak..goreng jer..lepat-lepat tak dan ler ..huh hu hu

balik sekolah masih ada 4 biji lagi lepat ubi ni..mama nadz makan lagi..nasib baik ada..semalam tak sempat ambil gambar yang dah masak!

14 comments:

  1. salam mama,

    pasai bunga kertas tu boleh tengok dalam blog bapa srengenge.

    Hari pun mak srengenge buat lepat ubi kayu juga

    wassalam

    ReplyDelete
  2. w/salam bapa,
    yerka.. lepat ubi kayu...kekadang org buat warna kuning..mama nadz buat lepat ubi ni warna koko..tapi mama nadz buat ni tak lemak sgt..nyior tak dak..

    ReplyDelete
  3. Aslkm cikgu

    Wah sedapnya terliuq org kat sini. Saya tak pandai nak buat lepat ni...tapi tenguk resepi cikgu tu nampak senang je...tak terfikir pulak nak blend...nanti nak cubalah...tkasih beri idea pd saya.

    Jumpa lagi.

    ReplyDelete
  4. salam kak Nora,

    Lepat ubi kayu ni kadang kala makannya sedaplah..
    cuma berangin sikit badan kalau makan banyak...

    ReplyDelete
  5. w/salam mama Ju,

    Blend pun senang..jimat masa...
    (bayangkan zaman mak-mak kita..diparutnya satu-satu..lain rasanya lepat ubi parut dgn yg blend..agaknya aroma ubi pun bertukar..)
    Janji sedap..ye mama ju..thanks..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mama Nadz

    makanan yg selalu mak buat semasa kecil2 dahulu

    Wassalam

    ReplyDelete
  7. Pernah tak makan cucur ubi kayu... pertama kali makan di sini, mak mertua buat. Mula2 macam pelik tetapi sedap juga bila dah dicampur udang, cabai bawang dsb.. macam cucur udang jugak.. sedap. Tapi di Kedah belum pernah jumpa...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum mama nadz..

    wah, laku lepat mama nadz..mesti sedap betul ni.nampak kemas balutannya..bila2,ada rezeki dapat anak murid gi rasa...

    ayu ziarah di sini membca...

    wassalam..

    ReplyDelete
  9. Salam Mam Nadz,

    Kawan mama kat sekolah mesti kata sedap. Free katakan. Sebab tu nak suruh buat lepat pisang pulak. Sedaplah tu air tangan mama....

    ReplyDelete
  10. w/salam Rozali,
    Setiap kali mama nadz buat apa saja kueh..mesti teringah cara aruah mak buat..kekdang jadi..kekadang tidak..menyesal tak belajar betul2..sekarang ni , sebab rajin baut kueh..dah dapat cara2 nya..pandai org2 dulu cipta kueh mueh ni..

    ReplyDelete
  11. salam Mohamad,
    cucur tu biasa makan sebab dulu aruah mak mama nads biasa masak untuk kami adik beradik..kan ubi kayu tu masa dulu murah dan tak berharga..maka mcm kueh tercipta...sedap tapi bahan campurannya kena banyak

    ReplyDelete
  12. w/salam Ayu,
    itu lah.. buat kueh mcm ni sebab nak bagi anak-anak tengok..kot2 bila besar tak reti buat...

    ReplyDelete
  13. w/salam kak zakie,

    Betul lah tu..terima kasih daun keladi..bila-bila bawa mai lagi... Mama dah bagi pisang kat mereka, agaknya mereka dah goreng..mama ingat nak buat pengat pula...

    ReplyDelete