Wednesday, September 8, 2010

Ketupat

Macam-macam bentuk ketupat daun palas ni. Mama cuma tahu bentuk camni saja. Dulu MIL pernah ajar bentuk 'bongkok' bentuk ketupat siam tapi mama tak dapat kemahiran tu..lalu bentuk macam gini saja yang mama tahu.

Setiap tahun MIL yang sediakan ketupat sebab babah hanya suka makan ketupat bondanya saja..baginya bentuk dan rasa ketupat bondanya saja yang paling best. Lalu bertahun-tahunlah mama tak pernah buat ketupat bila Hari Raya.

Mama akan balut ketupat bentuk seperti ini sahaja dan hanya untuk makan-makan pada hari biasa. MIL pernah ajar mama bagaimana nak kacau pulut, mama ingat semua caranya.. arwah emak mama pun pernah menunjuk cara menyediakan pulut untuk ketupat. Sebenarnya macam-macam petua orang-orang tua ...Sekarang mama pun dah jadi tua ...hmmhh..dan kena sediakan ketupat untuk hari raya...
  • Jangan guna santan dari kelapa tua.... dan perlu ambil nyior ketupat..yang baru-baru nak masak..nyior kemantan

  • Kacau sentiasa atas api..perlahankan api..biar masak sikit-sikit dari kacauan..Jangan tudung periuk tu..Semua tu mama ingat

dan untuk Hari raya tahun ini, mama buat ketupat bentuk yang biasa-biasa ini.

Sejak kelmarin dah buat..sehari dua kilo pulut..so tiga hari ni dah dapat 6 kilo..dapatlah lebih kurang 45-50 biji untuk 2 kilo pulut sehari ..Puteri dan babah yang tolong buka daun ketupat.

Nak simpan dalam fridge..esok pagi raya boleh rebus..atau bila-bila saja boleh ambil dan rebus..Tahan lama dalam dingin beku.


menanak pulut..mama sediakan dalam kuali..

Esok Mama nak buat rendang pula..yerlah kena rendang resepi tok nenek babahnya juga. Sedap memanglah sedap tapi rumit sangat resepinya dan perlu dibuat dalam kuantiti yang banyak, nak bawa balik ke kampung untuk dirasa saudara mara lagi.. Dan mama pun tahu sebenarnya tiba Syawal..mama semakin dimamah usia. Cucu saudara seorang tu dah mula panggil tokmama...hehehe
Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat semua:

9 comments:

  1. Salam 30 Ramadhan Mama Nadz

    Alhamdulillah
    Syukur
    Tahniah
    Syabas
    mengembirakan hati hubby
    moga mama menjadi isteri yg solehah
    amin

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. salam mama

    SELAMAT HARI RAYA
    MAAF ZAHIR BATIN

    buat mama sekeluarga
    moga gumbira di hari raya nanti

    ReplyDelete
  3. salam mama

    alahai, kecur lidah ni tengok pulut tu. az pantang jumpa pulut habis 2 pinggan.

    SMHMZB utk mama sekeluarga

    ReplyDelete
  4. salam,

    saya biasa makan ketupat yang empat segi tu tapi yang penting setiap kali raya kena ada ketupat kalau tak hilang la seri rayanya..

    ReplyDelete
  5. w/salam Rozali,

    Terima kasih.
    Ye, mama cuba menjadi isteri solehah..
    insyaallah

    ReplyDelete
  6. w/salam Pak Itam REZEKI,

    Insyallah..akan bergembira
    tapi anak-anak yang gembira lebih

    Selamat Hari raya juga buat Pak Itam sekeluarga
    Mai la ke Kedah..boleh rasa ketupat daun palas pula..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. W/salam AZ,

    Pulut yang dalam gambar tu ditanak separuh masak, sebab nak dibalut daun palas.
    Kalau pulut kukus lagi sedap kan.
    Balik kemana raya tahun ni..
    Selamat Hari Raya Aidil Fitr dari mama nadz

    ReplyDelete
  9. w/salam penjejak maya,

    Ketupat identiti raya
    Tak ada ketupat meja makan tak ada seri di pagi raya..
    sebenarnya tak kisah apa ketupat..ketupat daun palas atau ketupat daun kelapa....semuanya makanan dihari raya..kalau kat luar negara,,ini yang dirindui sangat2..

    ReplyDelete